Am citit zeci de articole, pareri bune, altele obositoare ..insa eu doresc binele plantelor din aranjamentele noastre si incerc sa trag o concluzie.
Altfel zis, plantele trebuie lasate sa isi faca repaosul hibernal si /sau estival (dupa caz), in caz contrar procesele fiziologice normale si succesiunea acestora sunt perturbate. Starea de repaus se datoreaza alternarii perioadelor calde cu perioadele reci.
Ce inseamna repausul plantelor ?
Repaosul plantelor, reprezinta rezultatul unui proces de adaptare la conditiile nefavorabile de mediu. Organele de crestere sunt mai putin rezistente la aceste conditii, in timp ce organele in repaus prezinta o mare rezistenta, astfel incat incetarea cresterii si intrarea in repaus in sezonul nefavorabil asigura supravietuirea.
Perioada de repaus incepe (estimativ) la jumatate lunii Octombrie, pana la sfarsitul lunii Februarie.
Temperatura medie minima pentru majoritatea cactusilor si suculentelor este de 10° C. Trebuie precizat insa foarte clar ca multe plante pot rezista fara probleme cateva zile consecutive sub aceasta limita; pe termen lung insa se slabeste rezistenta generala a plantelor.
Cactusii si plantele suculente nu trebuiesc iernate neaparat foarte cald si nici sa le acordam o prea mare atentie. NEGLIJATI-LE !!!
Pentru cele mai multe plante putin frig spre dimineata si maxime generoase ziua nu strica, marea majoritate a C&S putand fi iernate la rece.
Necesarul de apa peste iarna al unei specii depinde de temperatura de iernare; REGULA GENERALA : daca se ierneaza mai cald se poate uda superficial din cand in cand; la rece nu se uda deloc.
Iernare rece. (Temperatura intre 0 – 8° C )
Pentru cele mai multe plante suculente si cactusi, temperatura optima este 5-8 ° C. Umiditatea relativa a aerului sub 60 % ( de preferat 50%). Mentinerea substratului uscata. DE EVITAT udarea plantelor la o temp. de sub 8° C.
Iernare racoroasa. (Temperatura intre 8 – 12° C )
Orice planta suculenta poate fi iernata racoros, insa pentru unele apare dezavantajul unei infloriri mai bogate (gen speciile Mammillaria) sau reducerea per. de repaos a plantei. Udarea poate fi ocazionala, cu moderatie. Cactusii tropicali, Ferocactus, Melocactus …prefera acest gen de iernare.
Iernare calda. (Temperatura intre 12 – 15° C )
In cazul plantelor tropicale, sensibile la frig sau fie si numai la curentii de aer reci. Umiditatea relativa a aerului peste 80 % .
Exista insa trei subcategorii diferite de plante:
- plante care trebuiesc iernate cu substratul perfect uscat . Acestea vor fi iernate uscat si adapostite de precipitatii . Diverse specii de Escobaria, Coryphantha, Mammillaria, Cylindropuntia, Austrocylindropuntia, Agave, Echinocereus , etc. pot fi iernate in acest mod. Sunt in general plante care cresc in deserturi situate la altitudini suficient de mari pentru ca influentele climatului montan sa se faca simtite din plin.
- plante care pot fi iernate fara protectie (sau cu o protectie minima) . Acestea sunt unele specii de Opuntia, Cylindropuntia, Agave, Yucca, Sedum, Delosperma, etc. In general aceste plante suporta foarte bine perioade indelungate sub zapada (care chiar le protejeaza de gerul puternic) si umiditate abundenta spre primavara cand se topeste zapada, dar nu si ploile de toamna urmate de inghet.
- plante care pot suporta trecator temperaturi de pana la -10° C in conditii de umiditate hibernala moderata. Aizoaceae , in general multe Crassulaceae din emisfera nordica (cu o mentiune a genului Sempervivum si a aliatilor sai), Aloe polyphylla sau Aloe aristata. In unle cazuri o protectie partiala impotriva umiditatii poate fi necesara.