Până la instalarea completă (pentru aproximativ doi ani) tuia va avea nevoie de mai multă atenție din partea ta: irigare, fertilizare, îndepărtarea eventualelor buruienilor, toaletare. Acest efort inițial contribuie la stabilizarea unei plante care nu va avea probleme ulterior.
Problemele coniferelor: umiditatea excesiva, drenajul slab, urina animalelor, aerisirea defectuoasa a radacinilor.
Bolile cele mai daunatoare si frecvente intalnite la Tuia sunt:
Recomandari :
!** folositi un volum adecvat de apa, evitand excesul , iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.
!** udarea faceti-o la baza plantei, pentru a pastra tulpina uscata si a o feri de boli
!** taierea si arderea ramurilor afectate
!** se poate aplica și un strat de mulci, întrucât va contribui la o mai bună absorbție a apei și oxigenului la nivelul solului, reducând totodată apariția și extinderea buruienilor.
Tratamente (se vor efectua la intervale de 10-14 zile)
>> fungicid cupric: Champ77 (30g / 10L apa sau 3g/1L apa) , Funguran OH – 30 g/15 L apa,
>>pentru imbunatatirea calitatii solului, puteti aplica prin udare un ingrasamant ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor: Activator Organic pentru Sol, 350 ml.
>> Mix 3x - fungicid+insecticid+fertilizant > champ77WG+ nissorun 10WP+cropmax
>> insecticid -acaricid : NISSORUN 10 WP este un produs cu acțiune sistemic-locală (translaminar) care combate păianjenii de pe ambele fete ale frunzelor și asigura protecție pentru o perioada lungă de timp.
Simptome:
>> innegrirea ramurilor coniferelor
>> uscarea ramurilor de la interior spre exterior sau de la exterior spre interior
Daunatori
>>Paianjenul rosu
>>Ciupercile (fungi) duc la uscarea ramurilor coniferelor- tuia si ienupar, de la exterior spre interior sau por aparea sub forma unor mici pete negre care ulterior se maresc atacand intreaga planta