In acest articol doresc să vă impărtășesc experiența mea in privinta infințărilor de peluze cu gazon. Cel mai bun moment al anului pentru a semăna gazonul începe la sfârșitul lunii August și se termină în Octombrie.
De ce mai ales toamna? Sunt multe avantaje sa insamantam toamna pentru ca se creează condițiile ideale într-o perioadă ferită natural de atacurile buruienilor, soarele este mai bland iar noptile mai racoroase. Un alt avantaj este faptul ca solul e cald dupa vara, iar germinarea va fi una mult mai rapida decat primavara.
Etapa 1 - pregatirea terenului
Primul pas este sa eradicam burienile si vegetatia existenta. Cea mai rapida metoda este folosind erbicidul total. Tundeti scurt vegetatia si stropiti cu pompa dupa 2-3 zile, astfel incat erbicicidul sa aiba eficacitate maxima. Pentru rezultate bune, se stropeste din nou dupa 7-10 zile .
Urmatorul pas este greblarea resturilor vegetale si saparea manuala sau mecanizata a terenului. Pământul trebuie săpat aproximativ 20 - 30 cm și ulterior măcinat pentru a zdrobi și omogeniza stratul de suprafață.
Vă recomand să lăsați pământul săpat nemăcinat pentru o zi, două - se aeriseste mai bine, se usuca și poate fi măcinat mai ușor. Ultimul pas pentru pregatirea terenului este nivelarea solului.
Dacă timpul vă permite, greblați, nivelați și compactați de două, trei ori și udați din abundență. Apa ajuta cel mai bine la tasarea pământului.
Etapa 2 - alegerea semintelor
Trebuie luați în considerare factorii climatici precum locația geografică (munte/deal sau campie) și expunerea la soare, așteptările estetice dorite în ceea ce privește culoarea și textura frunzelor și nivelul de întreținere pe care cineva este dispus să-l dedice gazonului.
Un ultim factor de luat în considerare atunci când alegeți semințele de gazon este rezistența la călcare în picioare: dacă aveți copii și animale si doriți un gazon rezistent și utilizabil, trebuie să alegeți semințele potrivite.
Etapa 3 - insămânțarea propriu- zisă
Semănatul se poate face cu un distribuitor de semințe sau din mână. Dacă optați pentru semănat manual, va trebui să aveți grijă să distribuiți uniform cantitatea potrivită de semințe. Pentru o distribuire uniforma, impartiti cantitatea de seminte necesara in doua jumatati si aplicati jumatate pe orizontala si jumatate pe verticala.
Cumparați mai multa samanta decat suprafata pe care o doriti a fi insamantata. Consumul de seminte poate fi mai mare decat estimarile de pe ambalajul cutiilor cu gazon.
Randamentul seminței la insămânțare este de 60-70% din varii motive- modul de aplicare, calitatea seminței, păsările, furnicile, ș.a astfel este nevoie să completăm după a doua tundere zonele golașe.
Vă recomand cu tărie sa folositi un ingrasamant fie foliar, fie granular care se foloseste in aceasta etapa. Este esentiala distribuirea unui ingrasamant specific pentru faza de germinare cu un continut ridicat de fosfor care sa ajute gazonul in primele faze delicate de germinare si crestere.
Un plus de eficacitate o reprezintă acoperirea semintei cu un strat de 1-2 cm de pământ sau de nisip, care protejeaza sămanța si ii asigura o hidratare mai buna si o germinare mai rapidă.
La sfârșitul acestei faze, solul va fi tavalugit pentru a pune bine sămânța în contact cu solul, pentru a compacta terenul și a împiedica ploaia și vântul să miște semințele.
Etapa 4 - irigarea
Foarte important este să menținem solul umed în mod constant până la germinarea completă, în general 10/15 zile. Acest lucru poate presupune intre 2 si 4 irigari usoare pe zi, fara ca apa sa balteasca. Apoi irigarea se va rari la o udare pe zi până când iarba ajunge la o înălțime de 10 cm astfel incat sa poata fi tunsa.
Daca nu aveti sistem de irigat, va recomand utilizarea unui aspersor oscilant ce se conecteaza la furtun, intrucat irigarea din mana este foarte imprecisa si in final, păcătoasă.
Etapa 5 - prima tundere
După aproximativ 3-5 săptămâni, când gazonul ajunge la 10 cm , se va proceda la prima tăiere, îndepărtând aproximativ 1/3 din înălţime. Va sfatuiesc ca inainte de tundere, sa nu irigati 1-2 zile, pentru a nu denivela solul. Primele tunderi se vor face obligatoriu la treapta cea mai inalta a masinii de tuns.
Nu va faceti probleme daca solul se deniveleaza prin calcare. Acesta se poate remedia prin completare cu pamant sau nisip si o noua tavalugire, urmata imediat de udare. Pământul se va stabiliza dupa un an, un an jumătate.
Etapa 6 - fertilizarea
Dupa a 2-a tundere, gazonul are nevoie din nou de ingrasamant solid. Ingrasamant granular se va aplica de regula de patru ori pe an, de obicei la inceputul fiecarui anotimp.
Tot dupa a 2-a tundere, se pot aplica tratamente foliare pentru gazon, o data la 4-5 saptamani in perioada martie-noiembrie.
STOP BURUIENILOR
Daca apar buruieni in gazon, ideal ar fi sa le eliminati manual. Daca ponderea de buruieni e mare, puteti folosi erbicid selectiv dupa a 3-a tundere, respectiv Dicopur Top pentru buruieni cu frunza lata si Foxtrot 69 pentru buruieni cu frunza ingusta.
SPOR !